Malmös äldsta jazzföreningen sedan 1955
Hot House stipendiater

Cornelia Nilsson Hot House-Stipendiat 19 maj 2017

Cornelia Nilsson, En 24-årige tjej som började trumma på allt redan innan hon kunde gå har fått Hot House Ungdomsstipendium i år.

Cornelia började ta trumlektioner som 8-åring vid Studiefrämjandet i Lund. Hon berättar:
”Under tonårens första hälft dominerade ska- och reggaemusiken med bandet Elleska. Under gymnasieåren öppnades mina öron för improvisationsmusiken, inte minst genom jazzklubben Underground's födelse i min hemstad Lund. Efter studenten studerade jag ett år på jazzlinjen vid S:t Sigfrids folkhögskola, och efter det två år vid Skurups folkhögskola och sedan två år på improvisationsmusikerutbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.”

Just nu bor Cornelia Nilsson i Köpenhamn som är basen för hennes spelande, som hon just kunnat återuppta efter att ha skadat vänsterarmen i samband med en bilolycka.
Cornelia spelar med många välkända musiker i Köpenhamn. Som Gabor Bolla, Jacob Artved, Calle Brickman, Felix Moseholm, Jesper Løvdal, för att nämna några. Har även spelat med namn som Karl-Martin Almqvist, Magnus Broo, Krister Andersson, Maria Faust, Nina de Heney, Harald Svensson, Roland Keijser, Ellekari Sander, Adam Forkelid, Bernt Rosengren, Tomas Franck, Daniel Franck, George Garzone m.fl.
Cornelia spelar också med pianisten Sven-Erik Lundeqvist. Tillsammans med honom har hon gjort en inspelning med saxofonisten Fredric Carlquist nere i hans studio i Sitges i Spanien.. Gå in på Youtube och lyssna på Limehouse Blues, som hon och Svempa också spelade vid stipendieutelningen på Tuppen då ordföranden Liisi Nordström delade ut stipendiet.

Limehouse Blues:
https://youtu.be/86AhApWwPx4
Text: PETER KASTENSSON


 VIKTOR JANSÅKER FICK STIPENDIET 13 maj 2016

Unge gitarristen Viktor Jansåker fick av Hot House-ordföranden Liisi Nordström ta emot årets ungdomsstipendium på 3.000 kronor. Han går sista terminen på Malmö Musikhögskola, har på vägen framåt även hunnit med ett halvår som utbytesstudent i italienska Bologna.
Viktor visade sina färdigheter tillsammans med Olof Karlén och hans vänner i Bye Bye Blackbird och i Sonny Rollins Tenor Madness.
Han lägger ner mycket jobb på en kvartett med inte minst i skånska jazzkretsar välkände saxofonisten Ed Epstein. Viktor uttalar också sin beundran för Sven-Erik Lundeqvist som han tycker är en härlig inspiratör ”för oss yngre”.

Den 23 oktober 2015 ”Ung jazzmusiker ”stipendium till Karna Eilert.

I pausen var det dags för stipendieutdelning och denna gång var det en kvinnlig sådan. Karna Eilert fick av Hot house mottaga ett stipendium. Karna kvitterade med att tillsammans med kvällens pausband spela ”Cornet Chop Suey” . Ett verkligt test enligt bandets pianist Bob Stalin. Karna fixade detta på ett förtjänstfullt sätt och visade att hon var en värdig mottagare av stipendiet.

Bruno Oberdoerfer 9 Maj 2015


Efter att Olof Karlén med vänner spelat en inledande melodi under klubbkvällen den 9:e maj delade Föreningen Hot House´s ordförande ut årets stipendium till ”Ung, lovande jazzmusiker”. Årets stipendium tilldelades Bruno Oberdoerfer, som spelar kontrabas och elbas. Tyvärr hade han inte tid att sitta in och spela någon melodi med kvällens band på grund av ett annat engagemang. Bruno har dock lovat att återkomma och spela vid ett framtida tillfälle.

Angela-Tommy 2014

 

hothousejazz.se

© hot house 2017-09-17