Kommande Event

[/col][/columnsection]

 

 

10 april  

Alf EverGreen Band

Inställt

Banduppställning:
Håkan Ekvall, klarinett, sopran- och tenorsaxofon
Martin Grane, piano
Alf Green, trummor
Håkan Persson, bas
Torsten Nordstrand, dragspel

*****

24 april

Doc Houlind Revival All Stars, Danmark

Inställt

Banduppställning:
Sören ”Doc” Houlind, trummor o sång
Jesper Capion Larsen, klarinett
Lis Kröer, piano
Ebbe Kjersgård Hansen, banjo

*****

 

8 maj

Max Lagers New Orleans Stompers

Banduppställning:
Ulf Albrektsson, piano o sång
Mikael Cinthio, klarinett, saxofoner o sång
Bo Ericsson, trumpet o kornett
Peter Trägårdh, trombon o sång
Anders ”Rulle” Rylander, banjo o sång
Ored Borgsund, bas
Lennart Carlsson, trummor

Max Lagers New Orleans Stompers är företrädare för den s.k. New Orleans Revival-skolan.  Några av deras förebilder är sådana storheter som Bunk Johnson och George Lewis (1940 och 50-tal).  Bandet låter sig inspireras av dessa stora musikaliska personligheter, men kopierar inte deras musik utan tolkar jazzen på sitt eget sätt.   Kännetecknande för New Orleans Revival-jazzen (och vår musik) är att den är omedelbar, lättillgänglig, ofta ganska oarrangerad och mycket svängig.  Gladjazz med tryck!  Utöver god instrumentell förmåga kan bandet ”skryta” med att de har flera goda sångare i bandet och detta utnyttjar vi flitigt.
Bandet uppstod 1979. Första gången Max Lagers spelade var det som ett ”plockband” där lediga musiker från andra band plockats ihop för en spelning på Jazzhuset i Göteborg.  Resultatet blev dock så lyckat att Max Lagers fortsatte att leva och att utvecklas. Max Lagers New ORleans Stompers är idag ett av Sveriges ledande tradjazzband.  Namnet Max Lager fordrar en förklaring. Det finns nämligen ingen orkestermedlem som heter Max Lager. Bandets pianist, Ulf, har (har haft) konstnärliga ambitioner utöver jazzmusiken och han skrev på 70-talet en roman som han till sin stora förvåning fick förlagd. Romanen heter ”Radhushöst” och huvudfiguren i denna roman, en ”avdankad” jazzpianist, heter Max Lager. Denna fiktiva figur fick alltså låna sitt namn till vår orkester.
Max Lagers hör hemma i Göteborg. Bandet gör regelbundna turnéer i Sverige och till våra nordiska grannländer.  Idag är Max Lagers en internationellt etablerad orkester och bandet har gjort flera turnéer i bl.a. Storbritannien, Tyskland och Holland och framträtt med etablerade jazzartister som Sammy Rimington, Orange Kellin, Lars Edegran, Wendell Brunious, Duke Heitger, Adrian Cox och Anna-My Ekström Zetterberg.

Restaurang Wega, Malmöhusvägen 6, Malmö

Insläpp från kl. 19.00
Musikstart kl. 19.30

Entré 150 kr, medlem 100 kr

Bordsbeställning jazzhothouse@gmail.com

Meny: ??

Vid vilket bord Ni sitter, får Ni veta när Ni kommer till Wega.
Ni kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
Ni som inte vill äta, finns det kaffe, öl, vin och något smått att handla.

*****

 

6 augusti

Swedish Swing Society

Ulf Johansson Werre, trombon, piano och sång
Antti Sarpila, klarinett och piano
Björn Sjödin, trummor

Victoriateatern, S. Förstadsgatan 18, Malmö

1935 bildade Benny Goodman den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde skivinspelningar och gjorde direkt succé.  Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag.
1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda.

Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammarmusikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

SWEDISH SWING SOCIETY förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.

”Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”
– Bozze Möller, Orkesterjournalen.

Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombonespel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.

För er som uppskattar klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass och ändå vill vara med om något nytt, unikt och oväntat – upplev SWEDISH SWING SOCIETY live!

Insläpp kl. 19.00, musikstart 19.30

Vår evenemang på Victoriateatern är picknick-evenemang.  Du tar med dig egen mat och dryck.  Ta med vad du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick.  Observera att mat inte får medhavas till balkongen, endast dryck och snacks.  Victoriateatern har en cafékiosk i foajén som är öppen under hela föreställningen där det går att köpa varma och kalla drycker, godis och snacks.

Biljetter: Kulturcentralen från och med 1 maj 2020

250 kr i salongen och 150 kr på balkong

Föreställning är samproduktion med Musik I Syd och Föreningen Hot House

 

 

*****

Höstprogram 2020

 

18 september

Jazz Union – 45

Lasse Karlsson, Hans Ingelstam, C-O Strandh, Leif Blunck, Bengt Ahlcrona och Anders Rudnert

Banduppställning:
Leif Blunck – trumpet o flygelhorn
Lasse Karlsson – klarinett o sång
Hans Ingelstam – trombon o sång
Beng Ahlcrona – piano
Anders Rudnert – bas
C-O Strandh – trummor

Hösten 1974 spelade Swingbandet på en fest för reklammänniskor ute på landet där bl.a. C-O Strandh Hans Ingelstam, Lars Karlsson och Ove Jacobsson var gäster. Dessa satt in och spelade med under kvällen och vi fann att vi trivdes med att spela ihop.  C-O, Hasse och Lasse slutade att spela med Vieux Carre, så vi bildade Jazz Union den kvällen.  Alltså en union mellan delar av Vieux Carre och dito Swingbandet (Bengt Ahlcrona, Anders Rudnert och Leif Blunk).  Vi repade senare under hösten och hade premiärspelningen i Landskrona i januari -75 (om jag minns rätt).  Sedan flöt det på och vi spelade på jazzklubbar och nationerna i Lund i radion i Danmark och Polen m.m.  Vi hade många amerikanska legendariska gästsolister s.s Bud Freeman, Budd Johnson, Hal Singer, Peanuts Hucko, Doc Cheatham, Carrie Smith Bernie Privin……  Vi spelade ofta på Gungan och Pilgården, dit Tommy Körberg ofta kom och sjöng med oss efter föreställningen av Röde orm. Dit kom också delar av Thad Jones-Mel Lewis band och jammade med oss.

Efter några år hade inte Bengan tid med oss så då kom Lars Wadenbäck med på piano.  Han startade senare Downtown Club i Kulturen i Lunds källare där vi blev husband och spelade med diverse gäster bl.a. Jesper Thilo, Gunnar Siljabloo Nilson, Anki Nilsson, Solweig Winberg, Leffe Been o.s.v..   Små småningom avlöste Ted Persson Anders Rudnert på basen.

I början av 80-talet började Hasse och Lasse spela med Jazzin`Jacks i Helsingborg och båda flyttade också till Helsingborg.  De ersattes då av Stig Olsson på sopran och tenorsax så vi blev en kvintett.  Ibland var Hasse med och någon gång även Bengan på vibrafon.

Det skall bli kul att ha en Re-Union 45 år efter starten och alla i det ursprungliga bandet är fortfarande i högsta grad aktiva. Vi får jobba lite på de gamla fina arren så tror vi att det blir en minnesvärd kväll den 18/9.

Leif Blunck och C-O Strandh

*****

2 oktober

*****

16 oktober

Roger Berg Swing Explosion & Rogers Sisters

*****

30 oktober

Cookin´Combo Starring Lady Lynette

*****

13 november

Salongsorkestern

*****

20 november

Henning Munk & Plumperne

*****

26 december