2017.11.03 The Wholly Cats

Video från spelningen:

2017.11.03?media=1704542690 The Wholly Cats

Håkan Ekvall, träblås
Jörgen Åsling, gitarr
Lars Ljungberg, vibrafon
Göran Schelin, kontrabas
Håkan Persson, trummor

Återigen är The Wholly Cats tillbaka på Tuppen. Denna gång med Göran Schelin bakom kontrabasen men i övrigt med samma besättning som vid förra besöket.  Hårdsvängande swing i Benny Goodmans anda, säkert levererat av den kraftigt bluesinspirerade Jörgen Åsling.  Jörgen sätter definitivt sin prägel på bandet och är fantastiskt drivande och inspirerande i sitt spel. Man hör tydligt inspirationen från gitarristen Charlie Christian. Vibrafonisten Lionel Hampton var en begåvad musiker som ingick i Benny Goodmans sättning.  Kvällens vibrafonist Lars Ljungberg med sitt drivna och svängiga spel kan man anse vara en värdig efterträdare till Hampton i den här konstellationen.  Lars fyllde verkligen upp i bandet och gav det lätta luftiga swingsoundet som var typiskt för den tidens swingmusik.  Håkan Ekvall, som vanligt utrustad med diverse träblåsinstrumen, gjorde ingen besviken.  Håkan går från klarhet till klarhet och tar verkligen för sig med sitt fina klarinettspel i ensembledelar och solon.

Kompet i bandet bestod av Göran Schelin och Håkan Persson. Schelin upplevdes mycket stadig och övertygande i sitt spel med kreativa soloinpass.  Håkan, för kvällen placerad bakom trummorna, skapade tillsammans med Schelin en tätsvängande bakgrund för övriga musiker att luta sig mot.  Högt betyg där. Håkan är ibland placerad bakom basen och ibland som trombonist. En verkligt mångsidig herre, dessutom utrustad med en tilltalande sångröst.

Kvällens låtlista kan göras lång men några nummer kan lyftas fram. ”AC-DC” som ju för tanken till strömomvandling, satt säkert utan besvärande spänningsfall. ” Sheik of Araby” , ett annat mycket känt nummer, utfördes med stor skicklighet där Håkan Ekvall fick goda möjligheter att visa sig på styva linan. I kända ” I can´t Give You Anything But Love” blev kärleksförklaringen mycket tydlig med hjälp av Jörgen Åsling.  ” I Surrender Dear”  och ” Sweet Georgia Brown” blev några av kvällens avslutningslåtar.

Hot House publik, som vanligt dansant och alert, gav musikerna löpande återkoppling genom applåder och glada tillrop. Fotoblixtarna från mobilkamerorna blixtrade uppskattande. Ordförande Liisi Nordström tackade bandet för en fin kväll vilket vi alla kan instämma i.  En härlig kväll att minnas när höstmörkret tränger sig på.   Jag tror nog att vi får höra mera av Wholly Cats på någon av de framtida Hot housekvällarna, var så säker. / Olof Karlén

Göran Schelin och Lars Ljungberg

Göran Schelin

Håkan Ekvall

Jörgen Åsling

Håkan Persson

Jörgen Åsling

Share