2018.01.26 Copenhagen Washboard Five, Dk

Hans Göran Hansen, saxofon och klarinett
Mikael Zuschlag, kornett
Jonas Winding, banjo, sång
Hans Kofoed-Nielsen, sousafon
Lasse Borup, Washboard

Copenhagen Washboard Five är tillbaka på på Tuppen, ett kärt återseende. Bandet för verkligen traditionen vidare från den äldre jazzen. Värme och engagemang utstrålades från scenen och det behövdes denna kyliga vinterkväll i Malmö.

Rytmiskt stadig och svängig musik i finurliga arrangemang. Här fanns stämsång av bästa märke som ledde tanken till barbershop. Efter det sedvanliga ätandet hos publiken fylldes dansgolvet snabbt med danssugna. Stilarna varierade rejält där en del var vana vid musikstilen medan andra försökte att mera trevande följa rytmen. Här fanns något för alla.

Ska man säga något om musikernas insatser så imponerade Hans Kofoed-Nielsen stort med sitt fantastiskt följsamma och rytmiska spel. Inga baslinjer var främmande, spelet kännetecknades av säker transport genom dimackorden liksom snygga varianter av kromatiska basgångar och fantasifulla melodiska solon. Fem tuppar i betyg.

Övrigas insatser hade säkra kännetecken av kvalié. Väl etablerade musiker som väl kan det musikaliska hantverket och vet att leverera.

Bixslut förekom i flera låtar, en musikalisk svans som när man tror att låten är slut, inte är helt slut. Några takter kommer till.

Ett klassiskt jazznummer som utfördes med bravur var ” Canal Street Blues”. Tvättbrädan gav ett fint rytmiskt understöd. Den spelas ju som bekant med fingertopparna iträdda i fingerborgar som säkras fast med isolerband. Detta borgar för ett säkert spel. Själva brädan har dessutom en läderrem som läggs om ryggen på musikern för att inte instrumentet ska glida iväg. Väl utprovat med andra ord.

Banjoisten Jonas Winding skötte mellansnacket fint och presenterade låtarna löpande.

Kvällen var välfylld med musik. Några låtar som kan nämnas var  ” Little Willie Blues” skriven av trumpetaren  Jabbo Smith. Härligt sväng. ” Cushion Foot Stomp”, ” Twelfth Street Rag” och den förskräckliga ” Terrible Blues”.

En sak som var behagligt med bandet var den akustiska känsla musiken förmedlade. Inga ” stärkare” här inte. Nivån i lokalen blev behaglig och nödvändiga samtal föras utan problem.

En god representant för härlig traditionell jazz som vi gärna ser komma tillbaka till föreningens fredagsarrangemang på Tuppen. Kom, njut, ät och dansa är ledorden efter en kanske hektisk vecka. / Olof Karlén

 

 

Share