2019.09.13 New Orleans Delight

Jeppe Barker vokal

Trots det olycksbådande datumet inleddes jazzhösten på Wega med flygande fanor och klingande spel. New Orleans Delight spelade många gånger i ”mina” kyrkor” under det förra decenniet. Då fungerade ofta orkestern som ackompanjemang till olika solister som Marilyn Keller.

Numera klarar sig orkestern väl på egna ben. Stilen är traditionell i George Lewis-idiomet. Vikarierande klarinettisten Lasse Karlsson har alltid utmärkt sig förtjänstfullt på denna musikaliska allmänning. Vi blev goda vänner när jag började i Lund 1969. På den tiden spelade Lasse i Vieux Carré Jazzmen. Inför nästa Hot House kväll, kan det väl se ut som en tanke att trombonisten i det bandet var 60-års jubilerande Hans Ingelstam.

NOD bjöd på många välkända örhängen, men även ett par sällan spelade nummer som ”Last Night On The Back Porch”, samt musik med karibiska förtecken typ ”Mama Inez”. Rytmsektionen är en fast klippa i musiken, med accent på basisten Ernst Hansens fina spel. Han spelade också utmärkt med stråke i den gamla hymnen ”Just A Closer Walk With Thee”. Lundensaren, den alltid lika vänlige Bengt Hansson, använde sordin på ett effektfullt sätt. Som trombonist är det i trängseln lätt att få en spräckt läpp, eller en utslagen tand.

Far och son Lindhart på banjo och trummor har spelat länge i  bandet och det märks tydligt i rutin och erfarenhet. Pianisten Erling Rasmussen framtonar goda minnen av Alton Purnell. Trumpetaren Jeppe Barker spelade återhållsamt men mycket hörvärt.

Lasse Karlssons fru, Sheila Collier, sjöng väldigt fint i ”Back Water Blues”. Hon brukar berätta om en kväll på klubben The Cavern i Liverpool. Den gången hette pausbandet ”The Beatles”.

Det blev en helt underbar kväll för såväl dansare som för de som bara vill sitta och lyssna. Wegas personal skall också ha en eloge för den goda maten, effektiviteten och vänligheten. Man vill komma tillbaka! / Sven-Erik Palmbring

Lasse Karlsson, Sheila Collier, Jeppe Barker och Bengt Hansson
Lasse Karlsson, Erling Lindhardt, Jeppe Barker och Bengt Hansson
Share