2019.11.08 Salongsorkestern

Det blev inte oväntat en glad och underhållande kväll på Restaurang Wega i sällskap med Salongsorkestern. 16 man, en kvinna samt en vidhängande ljudtekniker tog 19.30 plats framför dörrarna till den danska trädgården.

Vi fick sedan göra en underbar resa i tid och rum, anförda av Salongsorkesterns mångårige trumslagare och presentatör, Sune ”Tjusig” Larsson. Han talade kunnigt och ofta väldigt roligt om musiken som spelades. ”Om ni tycker att det är svårt att tala tyska, så är det intet jämfört med att spela efter tyska noter”. Med anledning av 30-årsminnet av Berlinmurens fall konstaterades det även att DD(ä)R inte längre är vad det en gång var!

Temat för kvällen var olika länder och musikstilar. Vi fick lyssna och dansa till operettmusik, schlagers, filmmusik, jazzlåtar och evergreens från perioden 1925 till 1945. På den kvällen igenom välfyllda dansgolvet dansades det foxtrot, vals, rumba, charleston samt egna taktiska påhitt.

Salongsorkesterns repertoar innehåller över 1000 titlar, men så har man också hållit på sedan början av 70-talet, gjort många skivor och förutom här hemma har orkestern turnerat i Italien, Japan och Kina. Det spelades melodier som China Dream Girl, Bei Mir Bist Du Schön, Nevertheless, Blue Skies, Toner från Himlen, You´re My Lucky Star och mycket annat hörvärt.

Orkesterns styrka är ensemblespelet, den skönsjungande vokaltrion och förmågan att förmedla en fantastisk epokkänsla till såväl lyssnare som dansare. Det bjöds även på några fina soloinpass av främst Erik Nilsson, saxofon och Sten Forsler, trombone.

Kvällen avslutades med två extranummer, och hade publiken fått bestämma, hade det säkert blivit fler. En ung kvinna vid vårt bord tyckte sig känna igen musiken från TV-spelet ”Cupheds”. Det var väl en spännande infallsvinkel på kvällens begivenheter? Det är också fantastiskt att man kan gå till ett sådant ställe som Wega, en vanlig fredagskväll och få uppleva fin musik och atmosfär, god mat, trevliga människor och känslan av att man vill komma tillbaka igen! / Sven-Erik Palmbring

Sune Larsson
Anna-Karin Wihlborg
Mårten Annertz, Nils Annertz och Thomas Hansson
Patrik Lindgren och Jonas Eilert
Claes Nilsson och PO Nilsson
Sten Forsler, Håkan Carlsson och Thomas Hagert
Share