2020.02.28 Kansas City Stompers, feat Anna Pauline

Banduppsättning:

  • Niels Abild, klarinett o sång
  • Niels ”Flipper” Stuart, saxofon och flöjt
  • Anna Pauline, sång
  • Ole Kock Hansen, piano
  • Lasse Lundström, bas
  • Ole Streenberg, trummor
  • Pia Kloster, sång

Karnevalernas tid är över, Fastan har börjat på sina håll, och därmed nedräkningen till Påsken. På Wega fortsätter hyllningen till jazzmusiken och livsglädjen i regi av föreningen Hot House.

Igår gästades den vackra restaurangen av en dansk jazzlegendar, Niels Abild och hans Kansas City Stompers, som sannolikt är Europas äldsta jazzband. 1955 vann orkestern en tävling som Danmarks bästa amatörjazzband och fick spela med Louis Armstrong, som då turnerade i Europa. Abild kommer från en välrenommerad familj som redan 1930 hade eget privatplan. Oräkneliga musiker har under årens lopp spelat i hans orkester. Gård agens uppsättning innehöll fina namn som pianisten Ole Kock Hansen, rörblåsaren Niels Flipper Stuart och trumslagaren Ole Streenberg. Ny för kvällen var ett fint svenskt bidrag vid namn Lasse Lundström på kontrabas.

Anna Pauline (Andersson) gladde oss kvällen igenom med sin fina sång och framträdande. Förutom skicklighet finns där alltid värme, absolut närvaro och glimten i ögat. Från andra sidan sundet medföljde även Pia Kloster som också begriper sig på det här med att sjunga jazz.

Repertoaren var hisnande bred, från ”Fjäril Vingad” och ”Det var en lördags afton” till ”Yes Sir, That´s My Baby” och Billy Stayhorns klassiska hyllning till det gamla tunnelbanetåget ”The A-Train”.

Abild, som är 82 år gammal, spelade på en vit plastklarinett, inköpt i New Orleans. Hans spel påminner dock om Mr Acker Bilk och Sandy Brown. Abild är mycket skicklig på att domptera en publik. F olk hade roligt både på dansgolvet och vid borden.

Flipper Stuart spelar klassisk swingtenor av det slag man aldrig tröttnar att lyssna på. Pianisten Ole Kock Hansen är briljant både som solist och ackompanjatör. Han är ett mycket stort namn när det talas om pianister. Trumslagaren Ole Streenberg var ett självskrivet val för storheter som Ben Webster och Dexter Gordon. Lundström är alltid spännande som solist.

För den som kanske lyssnade onödigt närgående anades det ibland olika uppfattningar om var på ”beatet” man skulle ligga. Den oklarheten försvann när Roger Berg satt in i ”Honeysuckle Rose”. Anna Pauline sjöng även den sällan hörda versen.

Nåväl, musiken håller Niels Abild igång och igår även oss som var på plats, oavsett om vi nu valde att dansa eller att lyssna. Pajen var dessutom jättegod. Fredagskvällarna på Wega bjuder alltid på såväl andlig som lekamlig spis. / Sven-Erik Palmbring

Kansas City Stompers, feat Anna Pauline
Niels Abild
Ole Kock Hansen
Niels ”Flipper” Stuart
Niels Flipper Stuart, Ole Streenberg, Pia Kloster och Lasse Lundström
Ole Streenberg, Anna Pauline och Lasse Lundström
Roger Berg, Anna Pauline och Lasse Lundström
Share