2020.09.06 Karl-Åke Kronqvist Minneskonsert

1943.02.23 – 2020.08.27

Vi var många som ville säga några ord till Karl-Åke Kronqvist.

Liisi Nordström, ordförande Hot House
Sven-Erik Palmbring, ”jazzpräst”
Gunilla Ibérer, musiker
Björn Ekman, musiker
Hans Ingelstam, musiker
Christina Ekman, god vän

”Kalle var en hängiven människa som spred ett speciellt ljus omkring sig. Värmen, leendet och alltid glad”.

Det sa Sven-Eric Palmbring vid söndagens minnesstund på Wega om Karl-Erik Kronqvist, Kalle Kroon, Hot House ”egen” jazzbasist som avled nyligen. Sven-Eric, ”Jazzprästen” par preference, som själv är en speciell människa som trots en svår tid själv sprider värme omkring sig, kände Kalle sedan tidigt 70-tal.
Det var förstås mycket musik som Kalle skulle älskat. Som vi alla älskade. Gloryland tonade ut från museirestaurangen när jag anlände lite försenat från Travderbyt på Jägersro. Bob Stalin regerade manskapet från pianot, Hans Ingelstam trombon, Bosse Nilsson klarinett, Thomas Jonasson tenorsax, Björn Ekman banjo med gästspel av Göran Holmberg också banjo, Klas Hellkvist gitarr, Anders Rudnert bas och Nisse Månsson vid trummorna.
What A Wonderful World smälte förstås väl in denna speciella tidiga kväll inför ett 40-tal sittande Hot House-medlemmar med ”Corona-avstånd”. Sven-Eric Palmbring berättade om Kalle Kroons allsidighet sedan han träffade honom på AF i Lund 1971 i ett av de band som man med Hans Ingelstams formulering kunde kalla ”hop-plocks-band” som det då fanns gott om. Palmbring fascinerades speciellt av Traditional Feetwarmers och Pipps Blue Six.
Thomas Jonasson och Bosse Nilsson mindes gemensamma lärarutbildningar med matematikern Kalle som faktiskt var småskollärare. Han hade en specialegenskap, han kunde lära lärare hur man skulle lära ut matematiken till barnen mer än själva matematiken. Om ni förstår vad jag menar (jag gör det knappast själv…). Men framförallt uttrycktes det ”stor tacksamhet för all den glädje Kalle spred omkring sig” i Palmbrings avslutningsord.
Konsertpianisten Gunilla Iberer bröt vänster handled för dryg 40 dagar sedan men kunde ändå sitta in med Oscar Petersons vackra Hymn To Freedom och Black And Blue där Alf Green satte sig bakom trummorna. Thomas Jonassons känslosamma version av Londonderry Air tillsammans med Anders Rudnerts bas fick det nog att tåras i ett och annat öga och gav stort och tacksamt jubel.
Hans Ingelstam berättade att Kalle Kroon alternerade med Anders Rudnert när denne var upptagen av Malmösymfonikerna i hans band Jazzin’ Jacks. Och bjöd sedan på Royal Garden Blues ”där jag spelar trumpetstämman på trombon och Thomas trombonstämman på saxen” och det lät alldeles förträffligt.
När vi lämnade Wega med sköna och ljusa tankar om Karl-Åke Kronqvist var det efter On The Sunny Side Of The Street med sång av Björn Ekman och stämningsfulla Memories Of You.
Tack till Hot House-ordföranden Liisi Nordström som med kort varsel fått till de här två timmarna tillsammans med personalen på Wega. / Peter Kastensson

Bo Nilsson, Klas Hellkvist, Thomas Jonasson, Nils Månsson, Bob Stalin och Anders Rudnert
Bo Nilsson, Göran Holmberg, Alf Green och Gunilla Ibérer
Hans Ingelstam, Bo Nilsson och Björn Ekman
Björn Ekman
Bo Nilsson
Hans Ingelstam
Share