2020.10.16 Alf Green and His Soulmates

  • Håkan Ekvall, saxofon och klarinett
  • Lars Ljungberg, vibrafon
  • Erkand Morina, gitarr
  • Håkan Persson, bas och sång
  • Alf Green, trummor och sång

Jag säger (skriver) bara Lars Ljungberg! Ursäkta Alf Green, Håkan Ekvall, Håkan Persson och Erkand Morina, men vilken sjuhelvetes fin vibrafonist ni hade med er i Alf Green and His Soulmates till Hot House och museirestaurangen Wega denna fredagskväll!

För mig gavs den här kvällen en något av en extra dimension genom Ljungbergs följsamma vibrafonspel som i låt efter låt följdes av härliga soli i t ex Just A Little While To Stay Here, Svend Asmussen-klassikern June Night, en av mina stora favoriter Things Ain’t What They Used To Be, Them There Eyes, ja jag skulle kunna nämna hela låtlistan!
Vilket inte innebär att jag på något sätt tycker att övriga herrar gjorde sämre ifrån sig. Här var det spelglädje för hela slanten av en kvintett som helt uppenbart trivdes tillsammans under överinseende(?) av Alf Green bakom trummorna och excellente Håkan Ekvall med sina tenor/sopransaxar och klarinett. Härlig stämning bland publiken som hade utökats efter ”coronatillstånd” för Wega, trots att dansförbjud ännu råder (vilket i och för sig inte bekommer mig något…).
Alfs soulmates bjöd på flera extra ”requester” och publiken nynnade med i Just A Closer Walk With Thee och Håkan Ekvalls ljuvliga klarinett – som i Petite Fleur byttes ut mot sopransaxen (förstås).
Gitarristen Erkand Morina kan sin Django Reinhardt vilket vi naturligtvis fick höra exempel på i Blue Drag, Minor Swing och Lulu Swing (Lulu Reinhardt). Att han gärna spelar även sydländska rytmer vet vi som hört honom ibland fredagar på La Couronne. På Wega bland annat i Rumba! och i extraextranumret The Nearness Of You som en lååångsam bossa nova.
Håkan Persson känner vi kanske mera som en skicklig trummis, men den platsen var ju upptagen av kapellmästare Alf och Persson fick nu välförtjänta publikhyllningar som basist för ovannämnda Just A Closer Walk With Thee och i Do You Know What It Means To Miss New Orleans som delvis gavs i skånsk version med Alf Green som sångare, Jag Har Köpt Nya Jeans, Dom Gamla Har Tatt Slut… Håkan Persson fick briljera vid sångmikrofonen i bl a Big Butter And Egg Man.
Alf Green ”dubblerar” också med sin trummor och sång. Dirigerade publiken till nästan allsång i I Can’t Give You Anything But Love, BABY och utbrast i scatsong i ett litet medley på L-o-v-e och All Of Me.
Bandet – kan närmast höras på Hammenhögs Gästis 30 oktober – bjöd frikostigt på ”requester” och extranummer, runt 25 låtar totalt! Nog blev det en väldigt trivsam kväll. Som visst lär följas av danska publikfavoriterna Plumperna någon av de kommande Hot House-kvällarna! Hot House – och Wega – lever även i corona-tider.

PETER KASTENSSON

Alf Green
Lars Ljungberg
Erkand Morina
Håkan Ekvall
Håkan Persson
Share