2024.06.12 Hannas House

  • Mårten Lundgren, trumpet och sång
  • Sven-Erik Lundeqvist, piano
  • Jan Karlsson, bas
  • Anna-Mia Barwe, sång
  • Sven Wickström, gitarr

Hot House på Österlen
och Hannas House

Hot House på Hannas House! Vilken härlig utflykt denna onsdagseftermiddag då 69 medlemmar från jazzföreningen Hot House i Malmö tog en dubbeldäckare ut till Österlen och Hannas House, beläget i i närheten av Hammenhög. Hannas är annars kanske mest känt för sitt klock- och konstgjuteri, tillverkar bland annat den fina bronsstatyett på travhästen Pinero som utgör hederspriset i L C Peterson-Broddas Minneslöpning på Jägersro. Om det kan intressera någon…

Tidigare känt alltså. För nu har Anna-Mia Barwe och Sven Wickström totalrenoverat – med helt egna krafter – en fyrlängad bondgård mitt på slätten till ett kulturhus och bostad med det gamla kostallet som scen och pub med modernt kök och toaletter. Och fullständiga rättigheter.

Hit styrdes alltså Hot House-färden och man togs emot av Anna-Mia och Sven från scenen innan deras egen buffé serverades. Anna Mia har ju ett förflutet som välkänd jazzsångerska på bland annat Hot House, och inte minst med CD-plattorna Jazz Po Skånska och Sven, IT-människa men också härlig och svängig (blues)gitarrist.

Efter buffén intog Mårten Lundgren, Jan Karlsson och Sven-Eric Lundeqvist scenen. Trumpetaren Mårten och kontrabasisten Jan kända från bl a Monday Night Big Band och Svempa, den oförliknelige pianisten, drog ner stort jubel.
Att Mårten Lundgren dessutom är en fin sångare visste vi, men inte att han hade en viss faiblesse för gamla schlagers och t ex svärmorsdrömmen Lasse Lönndahl, vår kanske främste svensktoppensångare alla tider. Vilket Mårten Lundgren visade i Whispering med svenska texten Viska i mitt Öra som utmynnade i scat! Apropå schlagers även Lill Lindfors Jag Tycker Inte Om Dig (men jag känner väldig sympati…) med text av Malmöbon Åke Wihlney. Ni kanske minns Wihlney från Fönster mot TV-världen och författare med Jacques Werup  till TV-succén 70-talet N P Möller (Nisse Ahlroth och Jan Malmsjö bl a) och (ännu per parentetiskt gammal simmarvän i Ran med vattenpolo när jag var junior på 50-talet).

Trion inledde jazzigt med Earl Hines Rosetta, vi fick Cocktails For Two (à la Lars Lönndahls Cocktail för två!). Lester Young/Count Basies Lester Leap In har sitt ursprung i I’ve Got Rhythm som man kunnat skönja i såväl Muppet Show och Mona Lisa, och jo, vi fick några takter av dessa av Mårten och Svempa.
Jan Karlsson och Svempa lyste klart i Stan Getz’ I Love You och förutom allt annat i George Gershwins But Not For Me.
Wah-wah-trumpet av Mårten i Stardust och då hade Anna-Mia kommit upp på scenen och inlett med Jeepers Creepers. Stora ovationer blev det för Three Little Words (Tre Små Ord på skånska) när Anna-Mia och Mårten bjöd på härlig scatsong.
Den som varit med några år på Hot House minns säkert sångerskan Agneta Engström (med Paul Strandbergs Scaniazz bl a) vars sång av Waiter, Make Mine Blues (ursprungligen insjungen av Anita O’Day) ) återgavs så fint av Anna-Mia och som extranummer, innan dubbeldäckaren med skyfall på vägen, tog oss hemåt fick vi  Am I Blue som också kunde få oss att tänka på Billie Holiday.

Ett önskemål för framtiden är bättre väder så att vi kan utnyttja den fina innergården på Hannas House! För visst kommer väl den här Hot House-utlfykten att upprepas nästa år, ordförande Liisi!

PS. Apropå ovan nämnda Monday Night Big Band så är man till hösten tillbaka på Kuben och Malmö Live.

PETER KASTENSSON

Share