2015.10.08 Swedish Swing Society, Victoriateatern

Antti Sarpila, klarinett och piano
Ulf Johansson Werre, piano, trombon och sång
Bengt Ahlcrona, vibrafon
Björn Sjödin, trummor

1935 bildade Benny Goodman den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde skivinspelningar och gjorde direkt succé. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag.  1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda.

Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammarmusikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

”Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”- Bozze Möller, Orkesterjournalen.

Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombonespel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.För er som uppskattar klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass och ändå vill vara med om något nytt, unikt och oväntat – upplev SWEDISH SWING SOCIETY live!

”Man kan ju inte undgå att bli glad när dom här gubbsen drog igång på Victoria. Antti Sarpila klarinett och piano, Ulf Johansson Werre trombon, piano och sång, Björn Sjödin trummor (jävlar vad han vispade) och så Bengt Ahlcrona vibrafon. Var det någon som nämnde ordet Swing?!”/ Peter Kastensson

Antti Sarpila

Bengt Ahlcrona

Ulf Johansson Werre

Björn Sjödin

Share