2015.11.20 Nils Bondesson Band

Nils Bondesson,  sång och piano
Marie Christine ”Kiki” Desplat, kornett
Torbjörn Righard, tenorsax,
Jon Eriksson oräkneliga gitarrer,
Anders Lorentzi, bas
Bo Håkansson, trummor

Med nya skivan Blues Dreams (2015) i bagaget kom Bondesson och hans orkester laddade till Malmö. På ett välbesökt Tuppen bjöds en utsökt spelning, såväl för den som önskade dansa som den som föredrog att spisa.
Repertoaren består av New Orleans-musik, klassisk jazz såväl som blues. Flera låtar under kvällen var komponerade av Bondesson själv, tex den helt nyskrivna Sceleton Walk – en spöklik, stämningsfull begravningsmarsch. En annan fin originalkomposition – Toulouse Street Blues, som finns på nya skivan– fyllde dansgolvet med sitt karibiska sväng. Och när bandet sedan går vidare med Fats Dominos Let the Four Winds Blow sitter ingen still. Från karibiskt till rock´n roll? Denna stilbredd är typisk för bandet, men också för smältdegeln New Orleans. Och Bondessons band gör denna musik på sitt eget vis, gör den till sin.
Kiki Desplats fina kornett ger den genuina New Orleans-känslan och är viktig för bandet. Bondesson själv färgade med sitt bluesiga pianospel och ledde orkestern med snygg och övertygande sång.
Bandets trumslagare, den virtuose och finurlige Bo Håkansson, bjöd på många härliga solon. Tillsammans med svängige basisten Anders Lorentzi erbjuder han en fast grund för orkestern, men också en mängd oväntade infall och utflykter.
Saxofonisten Torbjörn Righard fick avrunda kvällen med en mycket vacker Sentimental Mood. Righards vackra ton och lyriska spel som hela kvällen kompletterat Kikis spetsiga kornett på ett förnämligt sätt gjorde Ellingtons komposition största tänkbara rättvisa och avrundar en mycket fin kväll på Tuppen. / Liisi Nordström

Share