2016.03.04 Henning Munk & Plumperne

Henning Munk Plum, klarinett och sopransaxofon
Mads Hyhne, trombon
Björn Ekman, banjo och sång
Marc Davis, bas
Henning Toxvaerd, trummor

Så var det dags igen, de populära Plumperne åter på Tuppen.  Erkännas skall att jag inte lyssnat tidigare på detta Trad Jazzband, åtminstone inte i Hot House regi på Tuppen.  Däremot så slölyssnade jag på dem med munnen full av mat i Hällevik för några år sedan.  Alla tycks ha sina munnar fyllda med mat/dryck på denna trevliga Trad Jazz festival.

Bandet är ju mycket populärt men något bokat bord på Tuppen hade jag inte utan valde att komma i god tid före konserten. Så fixar det sig ändå, trodde jag!

Inte ett enda bord ledigt mer än längst in i hörnet utan att se något av bandet blev resultatet. Men viktigast ändå var att jag hörde musiken och vilken musik sen!  Plötsligt kändes det som man befann sig i en jazzklubb i New Orleans, dock utan en massa rök men med musik som satt som en smäck.

Petite Fleur, Stardust, Cést Manifique, Down by the Riverside liksom Dardanella var bara några av alla låtar som presenterades denna sköna kväll.  De flesta av låtarna var gamla fina klassiker men då mitt minne inte är vad det borde vara så finns dessa dock bara kvar i mina tankar.

Plumperne då? Vad skall man säga? Ett av Skandinavien bästa och populäraste band som finns med på de flesta stora Jazzfestivalerna, bl.a i Hällevik och  Dresden för att nämna några platser av många.

Henning Munk Plum leder bandet och han hanterar både sin Klarinett och Sopransaxofon som om han inte gjort något annat i hela sitt liv. Många på andra sidan Sundet menar att han är en av Danmarks bästa Klarinettister.

Sedan hittar vi läckert skäggprydde Mads Hyhne på trombon, Marc Davis på Bas och Henning Toxvaerd bakom trummorna. I bandet finns t.o.m en Professor, en Svensk sådan, Björn Ekman som utöver sitt eminenta Banjospel också svarar för en stor del av det vokala.

Det är bara en sak att säga! Nästa gång som Plumperne kommer på besök så är det jag som bokar bord på direkten. Då ser jag ju också de mysiga ”gubbarna”. /Kenneth Svensson

Henning Munk & Plumperne

Share