2016.04.29 Swingbandet

Bo Nilsson, klarinett
Bengt Ahlcrona, vibrafon
Bob Stalin, piano
Dennis Johnsson, gitarr
Anders Rudnert, kontrabas
Nisse O Månsson, trummor

Delikatesstrion, Kerstin Grundén, Ulla Thenfors, Ulla Hallström, sång

Denna kväll var det tid för ett band med gamla fina anor. Med start som ett revyband på Tandläkarhögskolan 1969, spelade bandet sig genom 70-talet ofta på privata tillställningar men man medverkade även på ex. Tisdagsklubben och på Pilgården när det begav sig.

Ett band som levererar swingmusik av bästa märke och som mellan varven toppar soundet med tre skönsjungande  delikatessdamer med röstlägen som ger begreppet ”close harmonies” en extra fin innebörd.

Sångtrion verkar normalt inte tillsammans med bandet numera men återförenas för en kväll till stor glädje för Hot House publik.

” June Night” blev kvällens öppningslåt tätt åtföljd av vackra ” Embraceable You” och ” Lady Be Good”. Bengt Ahlcrona fick här möjligheten att visa vilken fin och lyhörd vibrafonist han är med läckra klanger och följsamt spel.

Även klarinetten exekverad av Bo Nilsson stack ut fint där första delen av temat presenterades i ett lågt klarinettregister som sedan oktaverades till ett högre register.  Spänningsfyllt och vackert.  ” Shine” följdes av ” Black and Blue” där klarinetten åter fick möjlighet att hantera melodin på ett vad jag tycker innerligt sätt. Högsta betyg.”Aint` Misbehavin´” skrevs enligt uppgift av Fats Waller på 15 minuter.  Melodin har verkligen blivit en klassisk jazzlåt, man känner verkligen inte att den skrevs så snabbt. Man skulle gissa på minst 30 minuter.  ” Keepin´ Out of Mischief Now”, hämtad ur Fats Waller musicalen Hot Chocolates, avslutade setet.

Vad vore ett swingband utan “ Exactly Like You” hämtad ur Benny Goodmans repertoar. En typisk danslåt som snabbt fyllde upp dansgolvet. Snabbfotade herrar blandades med damer som, om man ursäktar uttrycket, var verkligt lättfotade.

Kvällen rullade på. I ” Georgia” hördes  Anders Rudnert tydliga basspel och gav en rytmisk och stadig botten för övriga att luta sig emot. En av mina favortitlåtar, ”Memories Of You” levererades i en smakfull förpackning där man kan säga att hela bandet var medskyldiga i leveransen.

” Rosetta” exekverades av damtrion på ett stilfullt sätt. ” Sunday” följdes av ” Somebody Loves You” och då hade bandet även hunnit ta en välbehövlig paus. Extranummer blev populära ”Alexanders Ragtime Band” signerad Irvin Berlin redan 1911. Man kunde då också.

En fin jazzkväll på ett välfyllt Tuppen, en fredag att minnas. /Olof Karlén

Share