2016.05.13 Olof Karlén med vänner

Det har blivit något av en tradition att Olof Karlén ”med vänner” avslutar vårsäsongen hos Hot House på Tuppen. Den här fredagen den 13 maj utgjorde inget undantag. Dessutom delades Hot Houses ungdomsstipendium ut igen.

Olof Karlén har olika sammansättning på vännerna. Bandet har blivit ett projektband speciellt hopsatt för den här spelningen på Tuppen. Tanken med det är enligt Karlén är att prova fram nya konstellationer, gärna med musiker som normalt inte brukar spela med varandra.
Stilmässigt är musiken modern swing baserad på ” The Great American Song Book” , typiska jazzstandards i dansvänligt utförande.
Den här fredagen såg Olof Karléns vänner ut så här i sin sammansättning:
Beatrice Sandell vid sångmikrofonen har vi flera gånger tidigare hört tillsammans med Olof . Hon bor i Helsingborg men är från Stockholm med ett förflutet från Adolf Fredriks musikklasser. Sjunger också med storband men även i andra smågrupper.
”Frontmannen” Niklas Fredin är en riktig crooner i Frank Sinatras anda. Spelar trumpet och flygelhorn – och sjunger! – ofta med Roger Berg Big Band, syns men framför allt hörs då och då också i Monday Night Big Band. Vid sidan av jazzens återfinns han i musikalorkestrar, spelade t ex i Nöjesteaterns succéuppsättning av Sällskapsresan.
Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist är från början från Sala men bor och verkar som jazzpianist i regionen och i Köpenhamn. Återfinns i Gunhild Carlings Storband och i flera spännande konstellationer. Något av en mästare på att hitta lokaler i Malmö där han kan dra igång jazzsatsningar. Fick det första ungdomsstipendiet Stand By från Harry Arnold Sällskapet 2009. Oerhört mångsidig.
Jerker Heijkenskjöld bakom trummorna är en sedan länge väl etablerad malmötrummis som vi ofta haft nöjet att ta emot på Hot House. Senast spelade han tillsammans med Anna-Mia Barwes bejublade konsert på Tuppen.
…och så då Olof Karlén själv, eldsjälen med sin kontrabas. Malmökille med stort och långvarigt jazzintresse och med klassisk basutbildning i bagaget. Hinner också med styrelsejobb i Hot House.
Bandet bjöd på ett mycket brett jazzutbud inom swingen. Ur The Great American Songbook t ex My Funny Valentine med Niklas Fredin tillsammans med Beatrice Sandell. Som ensam vid sångmicken mycket fint tolkade Lisa Ekdahls Vem Vet och Beppe Wolgers/Monica Zetterlunds Sakta Vi Gå Genom Stan.
Scatsång förstås när Niklas svänger till det, som han gjorde tillsammans med Beatrice i It’s Only A Paper Moon och – när vi är inte månen – en av Sinatras största succéer, Fly Me To The Moon.
Swinging Svempa Lundeqvist, herregud vad han jobbade i On The Sunny Side Of The Street och It Don’t Mean A Thing.
Olof och hans vänner hade en välfylld ”songbook” att bjuda publiken på och det uppskattades också av publiken./ Peter Kastensson

Beatrice Sandell, sång
Niklas Fredin, trumpet o sång
Sven-Erik ”Svempa” Lundeqvist, piano
Jerker Heijkenskjöld, trummor
Olof Karlén, bas

Share