2016.09.16 Jazz Captains

Leif Blunck, trumpet
Hans Ingelstam, trombon
Thomas Jonasson, klarinett o saxar
Björn Franzen, bas
Bob Stalin, piano
Klas Hellkvist, gitarr

Dags för en för Tuppen ny konstellation men med idel kända musiker. JazzCaptains visade sig direkt vara sjövärdiga när de lade ut med ” It Had To Be You” . Leif Bluncks fina sordinspel förstärkte bandets fina swingkänsla. Här har JazzCaptains en verklig tillgång när det gäller leadtrumpet. Inte heller i bandets andra nummer ” I´m Gone Sit Right Down and Write Myself a Letter” hade man tagit sig vatten över huvudet. Här fick Thomas Jonasson möjlighet att briljera med klarinetten. Fin solouppbyggnad med start i det lägre registret och avslutning i instrumentets övre klangfulla område. ”Sweet Lorraine” följdes av ” Keepin´Out of Mischief Now” hämtad ur Fats Wallers fatabur. Nu var det trombonen som fick möjlighet att visa upp sin skicklighet. Någon sa att en trombon var som en trumpet kopplad till en selfiepinne. Visst är instrumentet mer avancerat än så enligt mitt förmenande.

” Mean to Me” följde därefter och så småningom var det dags för en välförkänt paus. Innan dess hade kompet fått visa sig på styva linan i form av Klas Hellkvists säkra och följsamma  gitarrspel, Bob Stalins stilsäkra pianospel, tydligt inspirerat av bl.a. Fats Waller samt Björn Franzéns stabila basgångar.

Kvällen flöt på utan några missöden. Nämnas kan var en fin version av ”Doctor Jazz” och vackra ” You Can Depend on Me” som påminner starkt om låten ”Nancy”, för övrigt en av Frank Sinatras vackraste balladtolkningar.

Ut John Kirbys repertoar hade man plockat ”Undiceded”. Kirby som var kontrabassist trakterade även tuba och trombon.

Dags för ”Oh Lady be Good” . Gershwins populära swingstandard blev i JazzCaptains version ett fyrverkeri av stämspel när blåsarna formerat sig efter temapresentationen. Definitivt välrepeterat. Här visade man att man är ett väl samspelt band som känt varandra länge och spelat tillsammans ibland i olika konstellationer.

Publiken som inte nämnts tidigare var som vanligt dansant, speciellt när låtarna var kända. Dansgolvet på Tuppen är efter renoveringen nylagt och det gav en extra skjuts åt de mera vågade dansparen.

Kvällen fortsatte med idel fina låtar. Vad sägs om ” It´s the Talk of the Town” och “ On the Sunny Side of the Street”. Eller varför inte Hoagy Carmichels “Up the Lazy River”

Att Thomas Jonasson är en duktig instrumentalist råder ingen tvekan om men han är också en skicklig vokalist vilket han visade i “Pennies from Heaven”. Dessutom presenterade Thomas låtarna och småpratade trevligt med publiken. JazzCaptains är ett band vi gärna ser komma tillbaka för att lägga till på Tuppen. Man kan alltid hoppas.7 Olof Karlén

Share