2016.11.25 Doc Houlinds Revival All Stars, Dk

Sören ”Doc” Houlind, trummor sång
Jesper Capion Larsen, klarinett
Krictian Barfood, trombon
Lis Kröyer, piano
Carsten Henningsen, banjo
Karl-Åke Kronqvist, kontrabas
Ragnar Tretow, trumpet

Ett kärt återseende är detta band i genuin New Orleans stil och med härligt sugande blueskänsla. En kväll på Tuppen i mörka november kräver ett band med must och energi . Ungefär som en fransk köttgryta efter långkok.  Detta stämde bra in på detta danska band. Idel rutinerade musiker där trumslagaren Doc Houlind satte an tonen med sin stora bastrumma. Instrumentet fyllde lokalen med snärtiga rytmiska accenter.

Även denna fredag var publiken på alerten. Det gällde att bjuda upp snabbt och att sedan behärska dansstilen som hörde hemma i denna äldre jazzstil. Hot house medlemmar tillsammans med övriga gäster klarade detta galant.

I ett band fullt av duktiga solister skulle man kunna tro att vissa musiker dominerade men så var inte fallet denna kväll. Här fanns Lis Kröyers stilistiskt fina och följsamma pianospel som verkligen bildar en fin grund för övriga musiker att luta sig emot. Trombonen hanterades av Krictian Barfood. Krictian växlade med säkert drag mellan smäktande ballader, snabba riff och solon. Ragnar Tretows trumpetspel gör ingen besviken. Resan från Katrineholm hade inte påverkat Ragnars förmåga att hantera ventilernas olika lägen. Ingen blåskatarr här inte. Härlig intensitet som gav energi åt bandet. Personligen gillade jag Jesper Capion Larsens fina klarinettspel som gav den rätta färgen åt bandet. Mycket skickligt utfört.

”Doc” Houlind ledde bandet  med sina trummor och sin fint utförda sång. Han skötte dessutom mellansnacket och låtpresentationen på ett trevligt sätt.

Carsten Henningsen trakterade banjo med den äran, ett instrument förknippat med många historier i syfte att förminska instrumentets betydelse. Carsten motverkade detta på ett effektivt sätt genom ett rytmiskt utvecklat och stadigt beat.

Vid basen återfanns Karl-Åke Kronqvist, detta ankare speciellt inom den äldre jazzen. ”Kalle” är kunnig och behärskar med bravur basens olika uttryckssätt. Dessutom är han en god sångare.

Många fina låtar passerade revy under kvällen och efter tre set avslutade bandet sin spelkväll med ”Panama Rag”.

En mycket uppskattad kväll. Uppskattningar kom från flera i publiken. Ett band vi säkert får höra mer av på Hot house fredagskvällar. Dessa kvällar får man helt enkelt inte missa. Boka bord i tid. / Olof Karlén

Share