2018.05.04 Anna-Mia Barwe Band

Video: 2018.05.04 Anna-Mia Barwe Band

Video: 2018-05.04 Anna-Mia o Mårten

Anna-Mia Barwe, sång
Sven Bjerstedt, piano
Mårten Lundgren, trumpet, flygelhorn och sång
David Andersson, kontrabas
Hannes Olbers, trummor

Åter ett kärt återseende när Anna-Mia Barwe med sitt band entrade scenen. Som vanligt fulla av spelglädje och med Anna-Mia i fin sångform.  Bandet har funnits under många år med Anna-Mia och Sven Bjerstedt som ankare i bandet. Sven som numera enligt egen uppgift kan titulera sig lektor på Musikhögskolan har dessutom bidragit med ett flertal underfundiga texter på svenska åt bandets sångerska.

Snabbt lades kursen ut med hjälp av den svängiga och fina standardlåten ” Broadway”, ett ofta förekommande inledningsnummer i bandet. Sven valde snabbt bland tangentbordets breda urval av tangenter och bestämde sig för att C-dur kunde passa sångerskan. Valet av tonart gjorde att kvällens basist, David Andersson, kunde börja sin vandring längs kontrabasens hals i stadiga steg. Tidvis nära stallet, ibland med den djupa klangen från lösa strängar men ständigt på väg.

Hannes Olbers gjorde ett snabbt val och fastnade för stockarnas tyngd, ett klokt val vilket underlättade livet för de dansande paren som snabbt fyllde Tuppens dansgolv.

Mårten Lundgren hade egentligen bara att följa den musikaliskt snitslade banan som las ut av de andra i bandet, naturligtvis med egna musikaliska idéer. Mårtens val under kvällen stod mellan trumpeten med sin lite spetsigare ton och flygelhornets lätt avrundade karaktär. Mårten Lundgren skötte sitt spel med bravur, ständigt kommenterande obligat på ett musikaliskt helgjutet sätt eller i smakfulla solon.

När inte detta räckte var det dags för Mårten att utnyttja sången. I flertalet låtar under kvällen förekom detta, dels som lead vokalist som gav Anna-Mia möjlighet att sträcka på stämbanden men också i duett med sångerskan. Mårten har en fin tenorröst och fick i flera nummer möjlighet att sjunga överstämman mot Anna-Mias mörka altröst. Ett spännande sound som ledde tanken till Svante Thuresson sångroll i Gals and Pals.

Listan över låtarna under kvällen speglar en sångerska med stor mångsidighet. Fina jazzstandards med rötterna i ” The American Songbook” i god blandning.

Andra set koncentrerades på Anna-Mias repertoar av skånska texter med underfundigt innehåll. Här visade hon att hon inte bara är en duktig sångerska utan entertainer när hon tog spjärn i de fyndiga texterna.

Tredje set inleddes med” Scoth´n´Soda” , en tät och fin ballad som speglade drinkblandningen väl.

Ett av de sista numren i raden av uppskattade melodier var ” One Morning in May” . Här skruvades tempot upp, på gränsen till dansbart. Trummor och bas hanterade situationen mästerligt. Inga ortopediska förändringar hos de dansande kunde noteras.

Liisi Nordström tackade bandet för en väl genomförd kväll och det var det många som instämde i, om man tolkade kvällens avslutande applåder. Ett härligt band. / Olof Karlén

Anna-Mia Barwe Band

Anna-Mia Barwe och Mårten Lundgren

Anna-Mia Barwe

Sven Bjerdstedt

David Andersson

Hannes Olbers

Share