2018.09.07 New Orleans Delight

Video: 2018.09.07?media=1704542690 New Orleans Delight

Igår inledde Hot House hösten på Bee med dansksvenska New Orleans Delight. Vilken kväll det blev nere i källaren, som på 70-taket kallades ”Chinatown” och där det även då spelades mycket fin jazz.
New Orleans Delight har djupa rötter i den form av revivaljazz som på 40-talet utformades i USA av Bunk Johnson och George Lewis. I Europa har den varianten i decennier kallats ”Tradjazz”. Vi fick höra klassiska nummer som Bugle Boy March, San Jacinto Hall Stomp och Burgundy Street Blues. Ole Olsen, i många år basist i Papa Bue´s Viking Jazzband bjöd på fint klarinettspel. Claus Lindhardt spelade trummor utan den nervösa och fladdriga vänsterhand som är så vanlig bland yngre trumslagare. Basisten Ernst Madsen fick fram ett stadigt och svängigt basspel i gammal stil. Bengt Hansson, från Lund, spelade några fina sordinerade trombonesoli, och så sjöngs det även innerligt och stiltroget. Men på menyn fanns också evergreens som Avalon, Rose Room och Sweet Georgia Brown och lite udda titlar som ”Moonshine and Roses”. Orkestern bjöd verkligen på sig själv, stämningen var på topp och bandet saluterades till sist med en stående ovation. Allt som allt blev det en kväll att minnas och en härlig upptakt på jazzhösten, i väntan på klart besked från Tuppen. Den 21 september spelar dock The Wholly Cats på samma plats. Välkomna ner i källaren, där det finns sköna soffor, atmosfär från svunna tiders jazzklubbar samt en behaglig akustik, och givetvis en bar. Äta kan man göra uppe i restaurangen./ Sven-Erik Palmbring

Jeppe Barker, träblås
Ole Olsen, trumpet, sång
Bengt Hansson, trombon
Erlings Rasmusson, piano, sång
Ernst Madsen, bas
Claus Lindhardt, trummor
Erling Lindhardt, banjo, sång


 

 

 

 

 

Share