2018.11.30 Southern Syncopaters

Video: Southern Syncopaters den 30 november 2018 på Tuppen

Den sista novemberdagen spelades det anrik, klassisk 20-talsjazz på Tuppen. Southern Syncopators hörde jag på en av orkesterns första spelningar i Lund 1987.  Även då var pianisten Torgny Salö med i bandet, som numera håller sig med en kvinnlig trumslagare, Maria Eggeling. Hon sjöng också fint och ordlöst med den instrumentala vokalteknik som Duke Ellington älskade. Creole Love Call gjordes första gången 1927.  Kompsektionen spelade tätt och homogent. Southern Syncopators har fina rörblåsare, men den instrumentalist som imponerade mest under kvällen var trombonisten Peter Södergren.  Temat för kvällen var pianospelande kapellmästare från anno dazumal, och orkestern spelade ambitiöst arrangemang och titlar som brukar förknippas med orkesterledare som Ellington, Fletcher Henderson, Tiny Parham, Luis Russell och Clarence Williams: Black And Tan Fantasy, Shanghai Shuffle, I´ll See You In My Dreams, Congo Love Song, Song Of The Swanee och Long Deep And Wide blev några exempel på detta. Torgny Salö presenterade musiken kunnigt och initierat, men kanske blev det sammantaget för långt och för faktaspäckat framför en danslysten publik.  Jazzen var ju ursprungligen en bruksmusik, just för folk som ville dansa.  Det är dock fantastiskt att det fortfarande finns orkestrar som kan spela denna musikskatt, och att det också finns de som i första hand vill lyssna på musiken.  Det är också trevligt att se en orkester med musiker klädda i smoking ! /Sven-Erik Palmbring

Torgny Salö, kapellmästareShare