2022.01.21 Jazz Captains

Leif Blunk, trumpet och flygelhorn
Thomas Jonasson, saxofoner och sång
Bob Stalin, piano
Anders Rudnert, bas
Klas Hellkvist, gitarr

Härlig veterankväll med Jazz Captains

Jag såg nyligen en bild från 1961 här på Facebook med bl a Bob Stalin piano och Klas Hellkvist banjo.  Den här fredagen hos Hot House på Wega, 60 år senare, fanns de båda med i Jazz Captains tillsammans med Thomas Jonasson sax och sång, Leif Blunck trumpet och flygelhorn och Anders Rudnert kontrabas.
Det blev en härlig spisarafton. Att dans för tillfället är pandemiförbjudet tog jag tacksamt emot, här var det lyssnandet som var viktigast och en stor eloge till de 70-tal tilllstädeskomna som verkligen avvaktade med sina diskussioner tills det var paus.
Thomas Jonasson och Bob Stalin varvade med kul mellansnack, det dom grabbarna inte vet om bakgrunder till alla de klassiska låtarna är inte värt att veta.
Vi fick ett pärlband från början till slut sedan man inlett med I Can’t Give You Anything But Love, Baby följt av favoriten Fats Wallers Keeping Out Of Mischief Now och Ain’t Misbehavin’. Wallers storsuccé Honeysuckle Rose kom förstås också senare. Det sparades inte på krutet den här kvällen!
20-, 30-, 40-tal och en faktiskt någon 50-talslåt fanns på repertoaren. Count Basie förstås – Broadway där Leif Blunck tog fram flygelhornet och Blues And Sentimental där publiken var knäpptyst under konsertbasisten Anders Rudnerts fina solo. Liksom i Lester Young-låten Jumpin With Symphoni Sid. Magnifikt, Rudan!
I Jimmie Noones signaturmelodi Sweet Lorraine fick vi för första gången Thomas Jonasson att kortvarigt lämna sin guldglänsande sax för sångmikrofonen. I sent 20- tidigt 30-tal hörde en liten grabb, sedermera känd som Nat King Cole, Sweet Lorraine och bestämde redan då att han skulle sjunga in den nån gång. Det gjorde han 1956… Thomas Jonasson har kanske inte direkt Nat King Coles sammetsröst men det är JAZZ han sjunger. Och jodå, vi fick lite scatsong också i Pennies From Heaven. Och var där inte också någon takt med Leif Bluncks trumpet av Povel Ramels Alla Har Vi Varit Små?
Överhuvudtaget roar sig det här gänget i sina soli ibland med ett överraska oss med några andra melodisnuttar insmugna. Som t ex Karl Gerhards 13 År om sin dotter Fatima i Memories Of You. Denna skrevs av Eubie Blake, född 1886, som firade en festlig 100-årsdag, dog kort senare och då upptäcktes det att han egentligen bara var 96 år. Det gäller att vara ute i tid…
Bob Stalin känner jag sedan skoltiden när jag tränade Realskolans fotbollslag på 50-talet, där även Klas Hellkvist ingick, och hans flygande händer omfamnar hela skalan, stride, ragtime och allt vad det heter. Skönt swingande musik strömmar ur pianot och i Lady Be Good hade han ett härligt samspel med Klas Hellkvists gitarr.
”Nu något nytt för oss som Leif släpat hit”, sa Thomas Jonasson om You Can Depend On Me som var Leif Bluncks speciella feature under kvällen och avverkades som om man aldrig gjort annat.
That’s All ”är en makalös gospel som kommer att ljuda i öronen hela vägen hem” menade Thomas sedan när han introducerade kvällens sista nummer, en av Nat King Coles stora succéer. Fast det blev förstås ett extraextranummer, Hoagy Carmichaels fina Georgia On My Mind. Och då hade vi också bl a hunnit med den ständiga requesten Just a Closer Walk With Thee.
Om 14 dagar kommer Max Lagers Stompers från Göteborg till Hot House och Wega.  Vars kök serverade mig den matigaste bakpotatis jag tror jag upplevt med räkröra som gjorde mig mätt långt in på lördagen. Om 14 dagar ryktas att det ska bli lögadoppa (=skånska för stekt fläsk med löksås). Det ni! PETER KASTENSSON

Jazz Captains
Leif Blunck, trumpet och flygelhorn
Thomas Jonasson, saxofon och sång
Bob Stalin, piano
Klas Hellkvist, gitarr
Anders Rudnert, bas

        
        				
Share