2023.01.20 Doxy Music

GOTT OCH BLANDAT MED DOXY MUSIC

Doxy Music hörde och såg vi senast som strax före sommaren 2022. Vi blev inte besvikna den här gången heller när man verkligen öppnade The American Songbook på vid gavel.

Inledningen med Route 66 (en av Nat King Coles succéer), Pennies From Heaven (första inspelningen redan 1936 med Billie Holiday), Fly Me To The Moon (Frank Sinatra bl a förstås), Learnin’ The Blues (Louis Armstrong och Ella Fitzgerald!) och The Lady Is A Tramp (från 1937, Sinatra bl a igen) angav tonen.

Petri Soikkeli med gitarr är en ”crooner” i ordets absolut bästa betydelse. Att han orkar! I tre set med ett 25-tal låtar var han vid sångmikrofonen i alla utom en! Det var i Armando’s Rumba (känd bl a genom Chick Korea!) där i stället trummisen Anders Hassgård fick välförtjänt utrymme. Ordinarie batterist i Amiralens Storband som annat extraknäck, ”till vardags” är han bas för slagverkarna i Symfoniorkestern på Malmö Live. Klass! 

Det är det också över Lars Ljungberg, slagverkare bakom trummorna i orkesterdiket på Malmö Opera. I Doxy Music står han virtuost bakom vibrafonen. Kanske tar jag i lite – men bara lite – när mina tankar går till namn som Lars Erstrand och varför inte Lionel Hampton. En gammal ”vibrafonräv” som Bengan Ahlcrona var på plats och tyckte imponerat att ”han har verkligen utvecklats sedan senast jag såg honom!”.  Ljungberg swingade klubborna härligt inte minst i 30-talets Exactly Like You och We No Speak Americano (känd från 50-talet med Renate Carosones originalinspelning).

Kristoffer Larssons tenorsax fick visa bebop-takterna i Cannonball Adderleys Mercy Mercy Mercy och lite ”groove” i lillebror Nat Adderleys Sweet Emma.  Även när Petri Soikkeli bjöd ett glatt leende och fullsatt Wega på On The Sunny Side Of The Street. Johan Henrikssons basgitarr fick jobba berömvärt i många olika former för att ge de rätta takterna som även omfattade Papa Loves Mambo och Ray Charles Hallelujah I Just Love Her So.

All Of Me hör naturligtvis till repertoaren en så’n här mixad musikkväll med den gamla ”American Songbook-jazzen” i högsätet. Den blev ett fint extranummer innan man mätt och belåten – jag efter en välsmakande och inte minst prisvärd Wallenbergare från Wega-köket – på hemvägen lyckades undvika att glatta omkull på ”vindbryggan” till Malmöhus Slott.

– PETER KASTENSSON

  • Petri Soikkeli, sång och gitarr
  • Kristoffer Larsson, saxofon
  • Lars Ljungberg, vibrafon
  • Johan Henriksson, basgitarr
  • Anders Hassgård, trummor
Doxy Music
Doxy Music
Anders Hassgård
Kristoffer Larsson
Lars Ljungberg
Johan Henriksson
Petri Soikkeli
Share