2023.03.03 Paul and his Gang

Sedan dansksvenska Peruna Jazzmen avslutat sin långa karriär finns det få band inom den här delen av världen som framför den äkta 20- och 30-talsjazzen bättre än Paul And His Gang. Det kunde ett som vanligt fullspikat Hot House på Wega konstatera den här fredagskvällen.

Paul Bocciolone Strandberg (som fanns med i Peruna) bjöd på en rad både kända och mindre bekanta låtar från de gamla musikskatterna tillsammans med hustru Kiki Desplat kornett och sång, dottern Angela, washboard och sång samt Tony Baldwin från Frankrike piano och Christer Andersson på tuba. Paul själv är multimusiker men höll sig den här kvällen till sin klarinett och sång. För några års edan gav han ut en CD med Narcisse Jazz Band där han spelade alla instrument själv!

Washboard är det inte så ofta vi ser och hör numera och visst kan man spela solo på tvättbrädan, det visade förstås Angela i My Gal Sal, normalt sjungen av Paul, men här framförd av Angela med sin washboard framför sångmikrofonen. Angela visade sin härliga spelglädje – man blir glad bara av att se henne – bl a även i Oh Baby, hon är just nu boendes i Berlin men har sitt eget band Mama Shakers i Paris. Som gjorde succé på Victoria i Malmö för ett par år sedan, och kommer att delta i Hälleviks Jazzfestival i augusti.

I ett av Lasse Holmqvists TV-program från New York på 80-talet medverkade nästan 90-åriga sångerskan Alberta Hunter och från hennes repertoar sjöng Kiki Desplat Love I Have For You och med den stora tuban fick vi ett klassiskt solo av Christer Andersson i Tin Roof Blues. Bing Crosby har bl a sjungit in en 30-talare Ho Hum som här framfördes i duett av Paul och Kiki.

Efter en skön kväll med till exempel även On The Sunny Side Of The Street med Angela-sång, skönt piano av Andy Baldwin i Swanee Shuffle från gamla filmen Hallelujah och What A Wonderful World från 1967 (färskast i låtlistan!) med Paul hade den megastora bakade potatisen med sin mumsiga räkröra från Wegaköket hunnit smältas!

Till sist – Paul And His Gang gav under kvällen till minne av nyligen bortgångne klarinettisten Anders Holmberg en vacker hyllning med Canal Street Blues (den första grammofonskivan som spelades in av King Oliver Creole Jazzband med en ung Louis Armstrong för 100 år sedan). Anders Holmberg var en av Hot House’ käraste, mångåriga jazzprofiler. Frid över hans minne.

PETER KASTENSSON

Paul and His Gang
Paul Bocciolone Strandberg, Angela Strandberg och Kiki Desplat
Tony Baldwin
Angela Strandberg och Marie-Christine Desplat
Share