2023.03.17 Niklas Fredin & his Swingn Cats

En något annorlunda Hot House-afton den här fredagen på Wega utan vare sig New Orleans, Dixieland eller Revivaljazz. Men så fint som det kan bli och måste bli när croonern Niklas Fredin kommer på besök med sin sång och trumpet tillsammans med Mattias Carlson tenor- och barytonsaxofon, Mats Nilsson piano, Lasse Lundström bas och Johan Melén trummor. Tillsammans blir det Niklas Fredin and his Swingin’ Cats. Hög karat!

Niklas är en förstklassig scatsångare, något av hans signum med rösten, och det gav han direkt bevis på i inledande Lullaby of Birdland som en av mina alla tiders största scatsångare Mel Tormé odödliggjort redan på 50-talet. I den här låten bjöd också Lasse Lundström på någon takt ur Ack Värmeland Du Sköna på sin kontrabas. Vad allt kan inte den mannen…i

Jo, han kan t ex scat-duellera med sitt instrument i Bye Bye Blackbird. Och det gjorde även Niklas med utmärkte trummisen Johan Melén i It Don’t Mean A Thing If You Ain´t Got That Swing. Och Meléns insats i bl a Sonny Rollins St. Thomas var också superb.

Mats Nilsson och Lasse Lundström samspelade vackert i Sweet Lorraine och Mats stänkte till det i Route 66 med Niklas – som naturligtvis bjöd på en härlig Frank Sinatra i Fly Me To The Moon.

Barytonsaxofon är inte alltför vanligt på Wega men Mattias hade denna stora glänsande sax med sig i bl a Chaplins Smile, förstås med både sång och trumpet av Niklas, tenorsaxen löd skönt i Mattias ensam med kompet i When You’re Smiling. Barytonen luftades igen när Mattias även var backupsångare till Niklas i Ooh-Shoobie-Doobie (Gillespie?) och i Richard Rogers 30-talslåt Have You Met Miss Jones.

Två fullmatade set om 60 minuter vardera och som ni ser (och hörde, ni som var där i den spikade lokalen) lite annorlunda stuk men det gick alltså verkligen hem den här kvällen. Fullmatade blev också den som valde (i alla fall jag) den saftiga fläsksidan (den såsen, den såsen!) från Wegas köksmästare. Ännu en välsmakande fredagsmiddag för små pengar. Både själen och kroppen får sitt.

 Niklas Fredin behövde nog vila upp sig några timmar efter den lyckade spelningen inför rep i helgen med Monday Night Big Band och danska sångerskan Sinne Eeg. Man startar ett fyrdubbelt jubileumsfirande på Palladium i Malmö lördag 25 mars. Det är 100 år sedan bandets husgud Thad Jones föddes, det är 65 år sedan MNBB:s grundare Jörgen Nilsson föddes, 45 år sedan Monica Zetterlund spelade in en storbandsskiva med Thad Jones storband – som Sinne Eeg kommer att ge smakprov från – och 35 år sedan MNBB bildades!

Om 14 dagar är det dags för det ”gamla vanliga tradet igen” (ett försök till ordvits, ursäkta), när Max Lager’s New Orleans Stompers från Göteborg kommer på nytt populärt besök.

…och sossepartikeln Schönström på nytt en fredagskväll ska råna det fåtal bilar som använder den tomma parkeringen på andra sidan Malmöhusvägen på nästan en hundring. Svineri med dygnet-om-betalning, och hör se’n!

PETER KASTENSSON

  • Niklas Fredin, trumpet och sång
  • Mattias Carlson, saxofoner
  • Mats Nilsson, piano
  • Lasse Lundström, bas
  • Johan Melén, trummor
Niklas Fredin & his Swingn Cats
Niklas Fredin
Mats Nilsson
Mattias Carlson och Johan Melén
Lasse Lundström
Johan Melén
Share