2023.05.12 Roger Berg Swing Explosion & Rogers Sisters

  • Niklas Fredin, trumpet
  • Mattias Carlsson, saxofon
  • Rolf Mandix, trombon
  • Lasse Lundström, bas
  • Mats Nilsson, piano
  • Roger Berg, trummor
  • Katarina Elmberg Jonsson, sång
  • LinaMaria Bengtsson, sång
  • Sandra Marielle Hansson, sång

Våren med Hot House på Wega avslutades med en explosion. En dunderkväll med ”lilla storbandet” Roger Berg Swing Explosion och Roger’s Sisters!

Sedan bandet öppnat med 9.20 Special ur Roger Bergs favorit Buddy Richs repertoar och Glenn Miller-favoriten Little Brown Jug följde pärlorna på rad.
Roger’s Sisters är en härlig tjejtrio med verkligen egna utstrålningar och LinaMaria Bengtsson var först framför sångmikrofonerna med I Wanna Be Loved By You, Marilyn Monroes hit från filmen Some Like It Hot.
Sandra Marielle Hansson uppenbarade sig i sin första av tre retro-kreationer med kvällens yngsta låt, Beatles Cant By Me Love och Katarina Elmberg Jonsson sprakade in i Slash Bang…nånting som jag glömt titeln på men swing, yes! Katarina kan för övrigt upplevas på Fredriksdalsteatern Helsingborg under sommar med Eva Rydberg i Två Man Om En Änka. Och när ”systratrion” avslutade första set med Andrew Sisters-låtarna Boogie Woogie Bugle Boy och Apple Blossom Time plus Mister Sandman från The Chordettes blev det stora applåder och jubel från det som vanligt fullspikade Wega.
Shoo Shoo Baby, Oh Johnny Oh Johnny Oh, By Mir Bist Du Schein och Bye Bye Blackbird (i alla fall de tre första från Andrew Sisters) fick vi på slutet innan extranumret Everybody Loves Somebody (Dean Martin!). Då hade vi också hört en fin version av Beppe Wolgerstexten Sakta Vi Gå Genom Stan (Walking My Baby Back Home) med Sandra Marielle som kan mötas på flera ställen under sommaren, till exempel Dragörkajen på Limhamn och Slottscaféets allsång.

Men det hände mycket annat förstås. Att Niklas Fredin inte bara är excellent med sin trumpet utan även en äkta crooner bevisades i Count Basies Li’l Darling och en med Rolf Mandixs trombon och Mattias Carlsons tenorsax (vilket brass av den här trion!) hårdsvängande It Don’t Mean A Thing där han ”duellerade” med Roger Bergs trummor. Och Roger tillsammans med Lasse Lundströms bas gav lyft åt Woody Hermans At The Woodchoppe’s Ball. Lasse Lundström, som på lördagen skulle spela med Christianstads Symfoniker med popband och kör i hemstaden, bjöd på en skön Satin Dolls av Duke Ellington och Billy Strayhorn.
Sing Sing Sing förstås! En request för en av Roger Bergs bravurnummer kunde inte undgås och Rogers ekvilibristiska behandling av trummorna så svetten lackade blev en av kvällens uppskattade höjdpunkter. Inspelad av bl a Benny Goodman med Gene Krupa vid trummorna men skriven – faktiskt – av Louis Prima.

Roger Berg och hans bröder och systrar gav verkligen full valuta och mer därtill för pengarna. Dessa kom från Jazz i Smyge som sponsrade kvällen. En livaktig förening som tyvärr fått lägga ner sedan eldsjälen Håkan Fredriksson drabbats av sjukdom. Det var i Smyge som Roger Berg Big Band hade sin första riktiga spelning efter ”träningskvällar” med början 1 februari 2007 på Gyllene Tuppen, Hot House’ tidigare stamställe. Jazz I Smyge tackades med blommor av Hot House-ordföranden Liisi Nordström till Linda Möller och Håkan Fredriksson som själv var på plats.
Tack från mig också till Monica Bengtsson och hennes personal på Wega som bjöd på fölsedagstårta sedan den goda laxen med romsås avnjutits. Tack också Roger Berg Swing Explosion som bevärdigade mig med en uppjazzad Happy Birthday – ”och alla andra som fyller år i år så ingen kan känna sig kränkt”!

PETER KASTENSSON

Mats Nilsson, piano
Lasse Lundström, bas
Roger Berg, trummor
Share