2023.09.09 Cecilia Stalin & Jazz Captains

  • Cecilia Stalin, sång
  • Bob Stalin, piano
  • Leif Blunck, trumpet
  • Thomas Jonasson, saxofon
  • Klas Hellkvist, gitarr
  • Anders Rudnert, bas
  • Nisse O´Månsson, trummor
  • Ulla Hellström Stalin, sång
  • Ulla Thenfors, sång

Höstens Hot House tjuvstartade i går – lördag! – på Wega med en sångerska vi inte hört förut. Men gärna träffar igen även om det nog blir svårt eftersom hon på tisdag flyttar till Brasilien – Cecilia Stalin.

Namnet avslöjar att hon är dotter till Hot House-legendaren Bob Stalin och alltså är uppvuxen med inte minst excellent pianojazz. Att vi inte hört Cecilia tidigare skylles det faktum att hon sedan länge varit bosatt i London, där hon också gjort sig ett namn som jazzsångerska med framträdande bl a på välkända Ronnie Scotts. Hon har också tidvis bott i Brasilien med många konserter i Sao Paolo. Nog om detta.

Att hon på Hot House hade Jazz Captains, som spelat samman i 40 år, bakom sig var naturligt. Med pappa Bob Stalin vid pianot tillsammans med Thomas Jonasson tenorsax, Leif Blunck trumpet och följsamma kompet Anders Rudnert kontrabas, Klas Hellkvist gitarr och Nisse Månsson trummor.
Sedan bandet värmt upp med bl a You Can Depend On Me (inspelad på 30-talet av Louis Armstrong) kom Cecilia in till grabbarna och rev av 30-talslåten I’m Gonna Sit Right Down and Write Myself a Letter, inspelad redan 1941 av Frank Sinatra, följd av scatsong i All of Me. Gamla ”standarden” Tenderly har gjorts stor av namn som Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Anita O’Day och inte minst Nat King Cole och här gav Cecilia utrymme för ljuva solon av Thomas Jonasson på tenorsaxen och Leif Blunck med sin svarta trumpet.

Leif Blunck fick vila sig i andra set. Orsak? Då framförde man den CD som spelades in som present till Bobs 70-årsdag  och då kunde Blunck inte medverka. Här hörde vi från ”favoritkompositören” Fats Waller förstås som Honeysuckle Rose och Ain’t Misbehavin’. En låt med det märkliga namnet Is You Is Or Is You Ain’t My Baby lär egentligen ha skrivits av Fats Waller men när han var pank gav han bort den. Den blev en stor hit i USA och inbringade massor av royalty till Louis Jordan och Billy Austin som står som upphovsmän. Om historien som Bob berättade stämmer.
Efter intro av Klas Hellkvists gitarr i svängiga I’ve Got Rhythm (George Gershwin) bjöds vi en av Ella Fitzgeralds stora hitlåtar There Will Never Be Another You (Harry Warren).

Lite av varje i tredje set med Blunck tillbaka. Där fick vi en sångduett med Cecilia och Thomas Jonasson i They Can’t Take That Away From Me, George Gershwins ”scatklassiker” med Ella och Louis.
Plöstligt uppenbarade sig Ulla Hallström Stalin och Ulla Thenfors i It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing (Duke Ellington) tillsammans med Cecilia. Och så var två från trion i Svenska Delikatessorkestern 1984 tillsammans igen. Nostalgiskt är bara förnamnet…
Med I Wish You Love, titelspåret från ovan nämnda CD, från Charles Trenet avslutade Cecilia den fullspikade kvällen där jag avnjöt även Wegas Räkmacka i megaformat. Och överallt lyste – inte moder sol – men den fina belysningen till den nya eleganta scenen i kortändan mot Danska Trädgården. Ett stort plus!

-PETER KASTENSSON

Cecilia Stalin
Jazz Captains
Cecilia Stalin och Thomas Jonasson
Ulla Hallstrröm Stalin, Ulla Thenfors och Cecilia Stalin
Bob Stalin och Anders Rudnert
Thomas Jonasson, Klas Hellkvist och Leif Blunck
Damtrio och Thomas
Share