2024.01.19 Ahlcrona Swingband

  • Bengt Ahlcrona, vibrafon
  • Sara Ahlcrona, sång
  • Thomas Jonasson, saxofon
  • Lars Ljungberg, vibrafon
  • Per Sjödin, gitarr
  • Pelle Trazan Jonasson, trummor
  • Jonas Castell, bas

Vilken tur att Peter Kastensson kunde snygga till texten! Tack Peter!

Ahlcrona Swingband stod på scenen den här fredagen. Verkligen välkomna tillbaka. Det var länge sedan senast. Förra gången på Hot House spelade bandet på Tuppen den 25 oktober 2014 !!!. Alltså närmare tio år sedan. Och snacka om att vara ”still going strong”! Och sång!

Sara Ahlcrona har gästat oss i andra konstellationer senare. Men här hade samlat ”gamla bandet” till Hot House igen. En njutning att lyssna till. Vi minns henne inte minst som en av de första i Roger’s Sisters, alltså sångtrion i Roger Berg Big Band, som startade med sina öppna repetitioner på Tuppen. Det är några år sedan…

Pappa Bengt Ahlcrona är ju en veteran av den rätta ullen som veteran med sin vibrafon. Ett härligt swinginstrument som fordrar ”sin man”. Han fick under kvällen också hjälp av – i det här sammanhanget – unge Lars Ljungberg. Slagverkare hos Malmö Opera, kompositör till kritikerhyllade ”minioperan” Sherlock och nu även välkänd ”klubbsvingare” bakom vibrafonen på Wega hos oss i Hot House. Så tyst det var i den ibland pratglada publiken som njöt inte minst när Sara framförde när chansoner på franska originalspråket. Hon hade också trevliga presentationer av bandet och låtarna.

Thomas Jonasson från Lund, ”Lester Young-suveränen” med sin mjuka tenorsaxofon, har genom många år varit en favorit hos oss. Heller inte främmande för att ställa sig bakom sångmikrofonen med lite scatsong.

Efter att undersökt gamla bilder, kan jag se att Per Sjödin, gitarr och Jonas Castell på bas var med redan 2014.  Superduktiga musiker som har spelat mycket tillsammans och som utbildar nya superduktiga jazzmusiker både i Malmö och St. Sigfrid folkhögskola. Pelle ”Trazan” Jonasson, även han musiklärare, och synnerligen välkänd i dessa sammanhang, Mannen bakom bl a Copenhagen Connections med Jan Lundgren och Jesper Lundgaard. Han har tagit över trummorna efter CO Strand.

Vårens första jazzkonsert på Hot House och Wega fick annars en något besvärlig start denna januarikväll. Väderleken hade skickat orange varning.  Monica Bengtsson på Wega berättade att enligt väderleken skulle man inte gå utanför sin dörr överhuvudtaget. Men vår fantastiska jazzpublik fruktar inte vädret och Monica och hennes fina personal bjöd som vanligt på utsökt och prisvärd mat.

Vilken fantastisk kväll det blev. Med en massa med fina swing- och jazzlåtar. Tyvärr var vår ”ordinarie skribent” Peter Kastensson hemma av hälsoskäl, så ni får nöja er med detta.

LIISI NORDSTRÖM

Ahlcrona Swingband
Trazan, Per, Jonas och Thomas
Sara och Lars
Bengan Ahlcrona
Hela Ahlcrona Swingband
Ahlcrona Swingband 2014.10.25
Share