2015.01.30 Swingbandet

Bo Nilsson, klarinett
Bengt Ahlcrona, vibrafon
Bob Stali, piano
Dennis Johnsson, gitarr
Karl-Åke Kronqvist, bas
Håkan Persson, trummor

En kulen fredagskväll på Tuppen värmer denna musik verkligen upp tillvaron. Kvällens band som existerat sedan 1969, var TV-band i dåvarande Kvällsöppet. Sedermera byttes namnet till Delikatessorkestern med skönsjungande damer som en extra tillgång. Kvällens sättning gav prov på jazzrepertoarens verkliga swingklassiker som direkt leder tankarna till Billy Holiday och Fats Waller och Teddy Wilson.

Listan på låtar under kvällen kan göras lång men några fastnade extra på trumhinnan. Vad sägs om ”Memories of You” i en underbar tappning med klarinett i leadet. Tankarna ledde verkligen tillbaka till Putte Wickman. Bo Nilsson trakterade sitt instrument med den äran.

Här fanns också klassiker som ”Ain´t  Misbehavin´” där Bob Stalin hade möjlighet att blomma ut med sitt snärtiga och harmoniskt tilltalande pianospel.

I ”Keepin´ Out Of Mischief Now” hade vibrafonen goda möjligheter att visa upp sina klangvariationer. Med Bengt Ahlcrona bakom klubborna var detta en ren njutning.

Övriga kompmusiker gav kontinuerligt ett fylligt rytmiskt stöd åt solisterna. Låtar som ”Mean to me”,”After You´ve Gone” och ” Georgia”  exekverades med ettrytmiskt pådrivande basspel signerat Karl-Åke Kronqvist, inga tveksamheter där. Likaså ett varmt och fint gitarrsound från Dennis Johnsson som normalt trakterar banjo men i detta sammanhang förtjänstfullt gått över till gitarr. Härligt!

Trumkompet får inte glömmas bort, fina övergångar mellan stockar och vispar kännetecknade spelet hos Håkan Persson. Här kände man verkligen att trummisen förvaltade väl att ha det yttersta ansvaret för att ”svänget” verkligen fungerade.

Den tidigare bandmedlemmen Ulla Hallström Stalin gjorde uppskattat vokalistinhopp under kvällen och gav variation åt klangbilden. Sången kommenterades stilfullt av Bo  Nilsson på klarinett i form av ett drivet obligatspel.

Senare under kvällen levererades bl.a. fina låtar som ”Rosetta”, ”On the Sunny Side of The Street” och ”Black and Blue”.  Extranummer blev inte helt oväntat ”Lady Be Good”, en verklig swingklassiker.

Dansgolvet fylldes snabbt varje gång bandet gick igång trots att Sydsvenskan grovt missat att ta in föreningens annons. Publikens gensvar visade på ett mycket uppskattat band som är varmt välkommet tillbaka till föreningen hot house jazzkvällar på Tuppen. / Olof Karlén

Bengt Ahlcrona, Karl-Åke Kronqvist, Bosse Nilsson och Bob Stalin

Håkan Persson, Karl-Åke Kronqvist och Bengt Ahlcrona

Bo Nilsson, Bob Stalin och Dennis Johnsson

Bo Nilsson

Dennis Johnsson

Share