2015.11.06 Southern Syncopaters

Patrik Nilsson, altsax, sopransax, klarinett
Per-Olof Nilsson, tenorsax, sopransax, klarinett, basklarinett, sång
Anders Dellson, altsax, sopransax, klarinett, sång
Torbjörn Larson, trumpet, sång
Jan Olle Malm, trumpet
Peter Södergren, trombon
Lennart Herlin, banjo, tenorgitarr
Torgny Salö, piano, kapellmästare
Mårten Damm, tuba, sång
Maria Eggeling, trummor, slagverk, sång.

Denna kvällen var vikt för ett band som verkligen bär den äldre jazztraditionen vidare. Det handlar om ett band som enligt kapellmästaren Torgny Salö spelar musik som är att beskriva som Hot Dance Music. Vi pratar om Southern Syncopaters. Bandet spelar 20-talsmusik med tydlig dansinriktning. Enligt Torgny så tjänade man på den tiden inte sina pengar på att spela in och sälja skivor utan det gällde att producera orkesterarrangemang så att musiken blev tillgänglig även i landsorten. I Sverige den delen som ligger utanför Stockholm.
Som vanligt fanns publiken på plats på Tuppen för att ta emot bandet, något avvaktande i början när bandet la ut med ” Happy Days Are Here Again”. Efter några låtar hade den manliga delen av publiken förstått vilken fot man skulle börja med och allt flöt fint och kontrollerat på dansgolvet.
Stämsång är ett signum för bandet och via en tidsenlig mässingsmegafon levererades tät stämsång av bästa märke. Trafiken var stundtals tät till megafonen men ordningen var god och allt satt perfekt, det gjorde även orkesterns mundering som bestod av smoking, verkligt flott och stiligt.
Musiken ledde stundtals tanken till Max Rabe och Palastorkestern med snygga arrangemang och läckra vokalinslag.
Kvällens kapellmästare Torgny Salö, duktig presentatör, fyllde utrymmet mellan låtarna med trevliga anekdoter och låtfakta i en fin blandning.
Låtuppräkningen går att göra lång men i första set märktes låtar som ”When Sweet Susie Goes Steppin´ By” och ” Since My Best Gal Turned Me Down” från 1927.
” I Ain´t Got Nobody” fortsatte så samt ”Slippin´Around” och ”San” samt setets avslutning populära ”I Wanna Be Loved By You” , känd med Marilyn Monroe från filmen ” I hetaste laget”.
Efter en välförkänt paus kom bandet tillbaka med ”Ain´t That A Grand And Glorious Feeling?”. Här fanns också Duke Ellingtons signaturmelodi ” East St. Louis Toodle-Oo” som var föregångaren till Ellingtonbandets senare signatur ”Take The A Train”
Setet avslutades med den snabba låten ” I Found A New Baby” som bl.a. finns i en betydligt senare tappning med fingerfärdige pianisten Jan Johansson förevigad på en av hans skivor.
En kort paus följde därefter som gav musikerna möjlighet att vila benen och sträcka på läpparna eller var det tvärtom…
I tredje set återfanns låtar som ”Tozo” , ”Hot Notes” och ” Pardon the Glove”. Setet och kvällens spelning avslutades med ”Stockholm Stomp” känd från Fletcher Hendersons repertoir.
Ett verkligt härligt band som gör jazztraditionen full rättvisa, vi hoppas naturligtvis på ett återseende hos föreningen Hot house och deras klubbkvällar. / Olof Karlén

Torgny Salö

Share