2016.10.28 The Wholly Cats

Håkan Ekvall, träblås
Jörgen Åsling, gitarr
Lars Ljungberg, vibrafon
Lasse Lundström, kontrabas
Håkan Persson, trummor

En helt ny konstellation för Hot house och ett första speltillfälle för bandet. Sättningen lovade gott med idel rutinerade musiker med stor erfarenhet var för sig. Ledare för katterna var Håkan Ekvall, denna mångsidige musikant med rötterna i traditionell jazz och dixieland som  alltsom oftast ses göra utflykter i swing och bebopsammanhang.

Underrubriken för bandet hade kvällen till ära satts till ” A Tribute to Charlie Christian & Benny Goodman” . Det lovade gott.

Musiken inleddes med bekanta ” Flying Home” , raskt åtföljd av ” Benny´s Bulge”. Bandets sound med tydligt Goodmaninspirerad swing minde om gammal fin svensk swingjazz som den lät på sent  40-tal med Putte Wickman och Åke Hasselgård i pool position. Vibrafonen som var vanlig på den tiden förstärkte definitivt bandets sound. ” Til tom special” åtföljdes av kända ” Rose room”.  Första set rullade på och avslutades med en låt som jag tror var inspirerad från en känd affärskedja eller vad sägs om ” Seven comes eleven”. Slutligen levererade bandet vackra och lyriska ” Memories of You” på ett mycket förtjänsfullt sätt. Idel högklassiga musikerinsatser över hela linjen, från vibrafonens fina stödjande spel med vackra solon via Håkan Perssons stadiga och varierande trummor till basens djärva utflykter med och utan stråke långt från stallets trygga vrå. Jörgen Åsling blev kvällens stora överraskning, för mig känd från mera bluesinspirerad musik men som i detta jazzsammanhang gjorde ett mycket fint jobb med snygga riff, välformulerade solon och trevligt småprat mellan låtarna. Håkan Ekvall har definitivt utvecklat och säkrat sitt spel på klarinett och gav instrumentet mycket uppmärksamhet under kvällen. Verkligt fint och drivet spel i snabba passager och lyriskt vackert i balladerna.

I andra set fick vi en lektion om olika strömmar i musiken via låten AC-DC current. Utöver strömmen så var även musikerna fulla av spänning. Dansgolvet fylldes snabbt av danslystna som följde strömmen utan större motstånd så att säga.

I andra set fick vi också lyssna till bandets signaturmelodi ”The Wholly Cats” med ett smakfullt bassolo av Lasse Lundström. Lasse är flitigt anlitad som bassist runt om i Sverige som började sin bana som trumpetare. Ibland kan man höra honom ta ton även på detta instrument.

Andra set bjöd även på fina nummer, vad sägs om ”Soft Winds, ” Stardust” och ” I never knew”. Avslutningsvis förflyttades vi in i sandöknen med hjälp av ” The sheik of Araby”.  Många fylkades därefter i baren för att vad man tror skölja ner sanden med lite vin eller öl.

Tredje set inleddes med ”Airmail special” och ” I´m Confessin” där Lasse Lundström åter fick träda fram med sitt fantasifulla basspel. Lars Ljungberg går verkligen från klarhet till klarhet så även här med fint kommenterande vibrafonspel, tekniskt mycket drivet.

Kvällen började så småningom lida mot sitt slut. ” Sweet Georgia Brown” blev en värdig avslutning där bandet ånyo fick visa sig på styva linan. Slutomdömet från många var att detta var ett av fredagskvällarnas absoluta höjdpunkter med musiker och musik i toppklass. Jag hör dom mycket gärna igen och många med mig. Stort tack, the Wholly Cats för en fin kväll. / Olof Karlén

Share