2019.03.01 Peruna Jazzmen

Banduppsättning:
Arne Höjberg, trombon o bandledare
Paul Bocciolone Strandberg, trumpet
Claus Forchhammer, klarinett
Anette Strauss, piano och sång
Jonas Winding, banjo
Mik Schack, washboard
Henning Lorenzen, sousafon

Igår spelade en av Europas äldsta jazzorkestrar i den klassiska genren på Tuppen.  Peruna Jazzmen bildades 1959!  Grundaren och trombonisten Arne Höjberg spelar fortfarande med bandet.  Washboardisten Mik Schack inledde kvällen med att påpeka att 1 mars är en märkesdag i Danmark.  Det gällde dock inte Peruna.  Den 1 mars 1949 utkom nämligen det första numret av Kalle Anka (Anders And) i Danmark. Schack har ett ex, signerat Carl Barks!
En del av oss närvarande erinrade oss en magisk kväll på Värmlands Nation i Lund 1973.  Peruna Jazzband fick spela 11 extranummer och missade färjan hem till Danmark.  Schack och Höjberg var med och även pianisten och sångerskan Anette Strauss.  På den tiden hade orkestern två kornetter, en fördel om man väljer att spela gamla King Olivernummer.  Numera bär Paul Bocciolone Strandberg ensam det ansvaret.  Det gör han bra. Klarinettisten Claus Forchhammer har varit med sedan 1960.  Allt detta märks på det genuina kunnande och givetvis rutin som låter höra sig när Peruna spelar.  Vi kunde glädja oss åt en rad jazzpärlor som ”The Chant och Dippermouth Blues. Strauss sjöng fint i ”Take Your Black Bottom Outside” och i“Funny Feathers”. King Oliver, Louis Armstrong , Jelly Roll Morton och Clarence Williams är givna förebilder för orkestern.  Peruna förvaltar ännu detta musikaliska arv med äran.  Stämningen var på topp, såväl på estraden, som vid borden och på dansgolvet.  Igår kväll fick dock Peruna Jazzmen bara spela ett extranummer, Cushion Foot Stomp.  Det kändes skönt att leva när det förflutna och nuet möttes en minnesvärd kväll på Tuppen! / Sven-Erik Palmbring

Arne Höjberg gick bort den 11 april 2019 bara en månad efter spelningen hos Hot House

Anette Strauss, vokal och piano

Claus Forchhammer, klarinett

Claus Forchhammer, klarinett och Paul Bocciolone Stranberg, trumpet

Arne Höjberg, trombon

Jonas Winding, banjo

Mik Schack, washboard och Henning Lorenzen sousafonShare